Teknoloji Magazin Forumları

Full Version: ASP
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Önsöz Aşağıdaki makale tarafımdan ilk kez teknomag forumlarında yazılmıştır, devamı gelecektir
ASP'YE GİRİŞ
ASP Active Server Pages'ın kısaltmasıdır. Microsoft tarafından geliştirilmiştir. Genellikle Windows platformunda ISS üzerinde çalıştırılır. ASP için dinamik web dilleri içerisinde öğrenimi ve kullanımı en kolay olan dil diyebiliriz.
1. İlk Sayfamız
Code:
<%@LANGUAGE="VBSCRIPT" CODEPAGE="1254"%>
Bu kod ile sayfamızın Vbscript ile yazacağımızı ve dilinin Türkçe olacağını belirttik.
Code:
<%zet="tekno"%>
<%tm="mag"%>
Burda değişkenleri kullanarak "zet" kelimesini "tekno", "tm" kelimesini "mag" kelimesine eşitledik. Bundan sonra asp tagları (<%%>Wink içerisine "zet" yazarsak "tekno", "tm" yazarsak "mag" karşılığını alırız.
Code:
<html>
<head>
<title><%=zet%></title>
</head>
<body>
<%response.write tm%>
</body>
</html>
<%=DEĞİŞKEN%> Komutu <%response.write%> komutuna eşittir.
"Response.write" komutu sayfaya yaz emrini verir.   Böylece biz sayfanın başlığına "tekno" sayfaya ise "mag" yaz dedik.
Code:
<html>
<head>
<title><%=zet%></title>
</head>
<body>
<%response.write tm%><br />
<%response.write ("tm")%>
</body>
</html>
Şimdi ise sayfada
"mag
tm"
yazıları çıkar. Çünkü <%response.write ("değişken")%> kodu değişkeni iptal eder direk tırnak arasındaki cümleyi yazar.
2. 4 İşlem
Code:
<%x=4
y=2%>
X'i 4'e,Y'yi 2'ye eşitledik.
Code:
<%sonuc=x+y%>
"Sonuc" kelimesini x ile y'nin toplamına eşitledik
Code:
<%=sonuc%>
Sayfaya x ile y'nin toplamını yazdırdık.
Aynı şekilde
Çıkarma işlemi için;
Code:
toplam=x-y
Bölme işlemi için;
Code:
toplam=x/y
Çarpma işlemi için;
Code:
toplam=x*y
3. Şartlı İfadeler
Code:
<% x=4
y=2
toplam=x*y
if toplam > x then
response.write ("Sonuç X'ten Büyük")
else
response.write ("Sonuç X'e Eşit veya X'ten Küçük")
end if%>
Burada çarpma işlemini yaptıktan sonra,
Code:
if toplam > x then
kodu ile eğer toplam değişkeni x değişkeninden büyükse şunu yap komutunu verdik. Bu koddan sonra alt satıra geçerek şart sağlanıyorsa yapılacak işlem yazılır.
Örnk:
Code:
Daha sonra eğer şart sağlanmıyorsa yapılacak işlemi belirtmek için
Code:
<%else%>
komutu verilir alt satıra geçilir ve yapılacak işlem yazılır. Daha sonra
Code:
<%End If%>
komutu verilerek komut kapatılır.
Code:
<% x=4
y=2
toplam=x*y
if toplam > x then
elseif toplam = x then
response.write ("Sonuç X'e Eşit")
elseif toplam < x then
response.write ("Sonuç X'ten Küçük")
end if%>
Burada ise
Code:
<%elseif%>
Komutunu kullanarak birden fazla durumla karşılaşınca uygulanacak komutları belirtebiliriz
Querystring ile veri almak
Index.asp

Code:
<html>
<head>
...
...
...
<a href="index2.asp?id=teknomag">Köprü</a>
</body>
</html>

Index2.asp

Code:
<%zet=request.querystring("id")
<html>
...
...
...
<%=zet%>
</body>
</html>
index.asp çıktısı
Quote:Köprü
index2.asp çıktısı
Quote:teknomag

Burada
Code:
request.querystring

deyimini kullanarak link ile gönderilmiş verimizi istedik. Bu metodu kullanmak için köprümüzü kuracak html kodunu yazıyoruz daha sonra kodun içindeki adrese bir '?' (soru işareti) koyarak etiketimizi yazıyoruz. (örn: ?id) daha sonra eşittir işareti koyarak id etiketini eşitlemek istediğimiz değeri yazıyoruz. (örn: ?id=teknomag) en son olarak 'request.querystring("etiket")' kodumuz ile id'ye eşitlediğimiz değeri alabiliriz.
Bunlar daha başı,komutlar-fonksiyonlar falan yokmu?Elimde asp.net 2.0 kitabı var ancak onun yerine bir özet olsa çok daha iyi olur Big Grin Rolleyes
wasd Wrote:Bunlar daha başı,komutlar-fonksiyonlar falan yokmu?Elimde asp.net 2.0  kitabı var ancak onun yerine bir özet olsa çok daha iyi olur Big Grin Rolleyes

tamam hocam bunlar daha başı elimden geldiğince fonksiyonları vs. eklemeye çalışacam ama asp.net ile asp ayrı şeylerdir. hatta okadar ayrı şeylerdirki php bile asp'ye asp.net'ten daha çok benzer
zet Wrote:tamam hocam bunlar daha başı elimden geldiğince fonksiyonları vs. eklemeye çalışacam ama asp.net ile asp ayrı şeylerdir. hatta okadar ayrı şeylerdirki php bile asp'ye asp.net'ten daha çok benzer

blink Bildiğim kadarıyla asp.netin kütüphanesi biraz daha geniş aspden,birde yazımı farklı.Ama ikisindede amaç sistem oluşturmak Big Grin ben okuduğum kadarını biliyorum,üniversite öğrencisi değilim,liseye gidiyorum daha Shy
wasd Wrote:
zet Wrote:tamam hocam bunlar daha başı elimden geldiğince fonksiyonları vs. eklemeye çalışacam ama asp.net ile asp ayrı şeylerdir. hatta okadar ayrı şeylerdirki php bile asp'ye asp.net'ten daha çok benzer

blink Bildiğim kadarıyla asp.netin kütüphanesi biraz daha geniş aspden,birde yazımı farklı.Ama ikisindede amaç sistem oluşturmak Big Grin ben okuduğum kadarını biliyorum,üniversite öğrencisi değilim,liseye gidiyorum daha Shy

yok hocam bende lise öğrencisiyimde, öyle işte...
bide biraz değil baya bi geniş api'ler fln ooo tam olarak bi öğrenebilsek, hala sql'den veriyi zor alıyorum..Sad
Yavaş yavaş öğrenecez ya sıkma canını Big Grin
wasd Wrote:Yavaş yavaş öğrenecez ya sıkma canını Big Grin
demi belki şirketimiz olurSmile(gerçekten olabilir)
üst konu ile birleştirdim..
beyler ben asp öğrenmeye başlamak istiyordum elinizde çaylaklar için kaynaklarınız varsa paylaşırsanız sevinirim yani Smile
Güzel paylaşım olmuş, tşk
Aspye başlamak için önerebilceim en iyi kaynak asp güncesi (googledan arasanız bulursunuz) 150 sayfalık bi döküman ama hiçte fena değil Wink ayrıca sadece okuyarak olmuyo,örnek kodları fln kurcalıcaksınız nası çalışıyo vs,yavaş yavaş gelişiceksiniz Wink o 24 saatte asp,1 haftada javascript gibi kitaplar fln var sakın adlarına kanıpta sevinmeyin,programlama öğrenebilmek için en az bikaç sene kasmanız lazım Smile
Reference URL's