Teknoloji Magazin Forumları

Full Version: ::: Adım Adım TESTPOINT :::
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Birçoğumuzun merak ettiği testpiont işlemini elimdeki resimlerle, dilim döndüğünce anlatacağım Wink

yeni seri mainboardlarda resimde işaretli bölgedeki işlemciyi kaldırmak ve altından hat kesmek suretiyle bu işlem yapılmaktadır.

[Image: pic01620bz5.th.jpg]

Bu işlem için resimdeki gibi bir sıcak hava makinesine, işlemci kalıbına, sıvı lehime, fluxa ( resimde reçine kullanılmaktadır ) , cımbıza ve birkaç yardımcı malzemeye ihtiyaç vardır.

[Image: pic01616uf2.th.jpg] [Image: pic01617az6.th.jpg]

işlemci üzerine bir miktar reçine yayılır. ( genelde flux kullanılır ama resimde reçine uygulanmış )

[Image: pic01621vm6.th.jpg]

ardından 300-350 derece sıcaklığa ayarlanmış ısı tabancasıyla ilgili işlmeciye ısı uygulanarak kaldırma işlemi başlatılır.entegre ayakları kendini saldığı anda bir cımbız ile yerinden yavaşça kaldırılır.board çevresindeki plastik yüzeylerin zarar görmemesi için bu bölgeler folyo ile kaplanır.

[Image: pic01622hs8.th.jpg]

resimde de görüldüğü gibi işlemci yerinden kaldırılmış durumda ...

[Image: pic01624mq7.th.jpg]

sırada işlemci ayaklarından kalan fazla lehimleri temizleme işlemi var.bunu için ince uçlu " kalem havya " diye tabir edilen araç kullanılmaktadır.board üzerindeki fazlalıklar güzelce temizlenir isteğe bağlı tinerde kullanılabilir.temizlik bittikten sonra resimde " TUTAJ TNIEMY " diye tabir edilmiş noktadan testpoint noktası kesilir.

[Image: pic01625eg9.th.jpg]

testpoint noktası da kesildiğine göre sıra geldi bu işlemleri geri sarmaya.boarddan kaldırılan işlemcinin yerine geri oturtulması için kaybolan ayaklarını geri kazandırmak yani entegreyi kalıplamak gerekiyor.bunu için resimdeki işlemciyi kalıbına oturtup sıvı lehim ile ayak hazırlanır ve ısı tabancası ile kalıbtaki entegre ayaklarında bulnunan sıvı lehime sıcak hava uygulanır ve kurutulur.işlem bittiğinde entegre kalbınıdan çıkarılıp yerine oturtulmaya hazır vaziyettedir.

[Image: pic01631cd6.th.jpg]**********

testpoint noktası kesilmiş, üzerine işlemci oturtulmaya hazır vaziyette bekleyen mainboardın üzerine yine bir miktar reçine sürülür.

[Image: pic01646ys0.th.jpg]

son olarakta board üzerindeki enterge köşegenlerinden hizalanıp işlemci eski yerine yine sıcak hava tabancasıyla ısı uygulanarak dikkatlice oturtulur.

[Image: pic01648fj6.th.jpg]

Testponit işlemi başarıyla sonuçlanmıştır Smile

Dikkat Excl :

* Bu anlatım testpoint işleminin tecrübe gerektiren yanlarını bilenlerin uygulayacağı şekilde hazırlanmıştır.
* Bu işlem için gereken malzeme ve bilgisi olmayanların uygulayacağı bir işlem değildir.
* Anlatım yeni nesil boardlar içindir, eski mainboardlarda bu işlem farklıdır.
* Bilgilendirme amaçlı bir anlatım olup, sorumluluk ugulayan kişiye aittir.
Sağol coşku kardeş tşk. ederiz, bilenler bir daha bilgi tazeler, bilmeyenler de öğrenir.Thumbup sana dua ederBig Grin
cmert Wrote:onunla da uğraşıyorum yakında gelir, bir aksilik olmazsa Whistling

anlatim çok şık olmuş dostum...+rep 3564Thumbup
fugitif95 Wrote:anlatim çok şık olmuş dostum...+rep 3564Thumbup

Kendime yakışanı yaptım hepsi bu Cool
cmert Wrote:
fugitif95 Wrote:anlatim çok şık olmuş dostum...+rep 3564Thumbup

Kendime yakışanı yaptım hepsi bu Cool

cmert™Thumbup
Şu test point işine tekrar merak saldım...Big Grin
Konuyu önlere alalım...Wink
Reference URL's