Teknoloji Magazin Forumları

Full Version: NOKIA N SERİSİ (inceleme)
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Pages: 1 2
Türkiye'de ilk ve tek olan N serisi incelemesi sadece TEKNOMAG.COM'da!

Nokia N serisi telefon düşünenler ve merak edenler bi okusun...(N70,N71,N72,N73,N75,N76,N80,N90,N91,N93,N95)

Nokia'nın N serisi telefonlarının diğer telefonlarından farkı ne?benim düşüncelerim ve gözlemlerim şunlar;

*ses olayı artık aşılmış...sonyericssonlarin stereo hoparlör kullandığı zamanlar mono hoparlörle yetinen Nokia şu an ses kalitesinde bir hayli iyi.güçlendirilmiş bass,tiz özellikleri ve ses yüksekliği ise gerçekten müziğin keyfine keyif katıyor.

*sistemdeki tutarsızlıklar giderilmiş...symbian 8.1 ve altindaki telefonlar zorlandığında kilitlenebilir ve kendine restart atabilirdi.fakat N serisinde restart olayı halledilmiş.cihaz sıkıştırılsa bile uygulamalar yavasliyor fakat kilitlenip donma olmuyor.

*yazılımları artık profesyonel boyutta...her insan symbian işletim sistemli telefon kullanamıyor.yazılımlar stabil ve update edilebilen yazilimlari
nokia.com dan indirilebiliyor.ayrica eskiden sadece servislerin yukleyebildigi yazilimlari kendiniz evde usb data kablonuzla yapabiliyorsunuz.

*kamera çözünürlükleri ve video çekim kalitesi bakımından cok tatmin edici...en düşük modeli 2mp,en son modeli ise 5mp boyutunda foto çekebiliyor.çoğu modelinde makro modlu,otofokuslu,flaşlı,VarioTESSAR-CARLZEISS lensli kamera kullanımı ise kamera kalitenin birer simgesi.

*artırılmış işlemci hızları ve yüksek RAM bellekleri olanakları genişletiyor...bu sayede s60 uygulamalarin hemen hemen hepsi telefonunuzda calişabiliyor ve işlemler daha hızlı gerçekleştiriliyor.bir anda pek cok uygulama yürütebiliyor.

*artırılmış ekran çözünürlüğü ve renk sayısı...daha once 65000 renk olan ekranlar tarihe karışıyor ve yerine daha parlak daha keskin renklere sahip yüksek çözünürlüklü ekranlar kullaniliyor.son modellerde ise 240x320 ekran kullaniliyor.n70-72 modellerinde ise 208x176 ekran olmasina ragmen ekranda sıkıştırılmış 320x240 grafik kullanılıyor.

*kutu içeriğinin artması ve aksesuar kalitesinin yükseltilmesi dikkat çekici...kutu içeriğinde artik yok yok.ayrica özellikle kulakliklarin fonksiyonlu olanlari kullaniliyor ve kaliteleri orjinal bir sony kulaklıktan daha iyi.

*tasarımda bir adım öteye geçilmiş...daha önce üretilen kaba ve klasik nokia çizgileri artik ortadan kalkti ve (dizayncilari değişmiş olsa gerek)daha yumuşak ve ince çizgiler kullaniliyor.

*cihaz kasalari inceltilmiş....6600 ve 6630dan alişik olduğumuz kalinlik bir nebze olsun azaltılmış ve inceliğe gidilmiş.

*şarj soketi küçültülmüş...iyi de olmuş.daha zarif bir hal almış böylece.

*modellerden sadece n72 hariç hepsi görüntülü konuşmayı destekliyor...ülkemizde kullanamasak da teknoloji acısından iyi bir ilerleme.
çok yerinde tespitler Thumbup
fugitif95 Wrote:Nokia N serisi telefon düşünenler ve merak edenler bi okusun...(N70,N71,N72,N73,N75,N76,N80,N90,N91,N93,N95)

*modellerden sadece n72 hariç hepsi görüntülü konuşmayı destekliyor...ülkemizde kullanamasak da teknoloji acısından iyi bir ilerleme.

Direk Ezdin Be N72 yi Big Grin
doğru olanı bu...Whistling

hem dediğim gibi görüntülü konuşma Türkiyede yok...yani bizim ülkemizde n70le n72 farksız gibi birşey;)ha n70teki kamerayi ayna olarak kullanırsın o ayrı...Big Grin
Big Grin doru pek bi eksiğim yok zaten Big Grin
n95 te gördüğüm kadarıyla kulaklık soketi standart hale getirilmiş, bu sayede dönüştürücü derdi ortadan kaldırılmış Wink

birde böyle bilinçli n sersi kullanıcıları görmek ne güzel, tüm nokyacılar böyle bilinçli, sahip olduğu cihazın kapasitesini farkında olsa ne güzel olurdu ...

çevremdeki nokyacıları gördüğümde iyi ki nokya kullanmıyorum diyesim geliyor Big Grin
cmert Wrote:n95 te gördüğüm kadarıyla kulaklık soketi standart hale getirilmiş, bu sayede dönüştürücü derdi ortadan kaldırılmış Wink

birde böyle bilinçli n sersi kullanıcıları görmek ne güzel, tüm nokyacılar böyle bilinçli, sahip olduğu cihazın kapasitesini farkında olsa ne güzel olurdu ...

çevremdeki nokyacıları gördüğümde iyi ki nokya kullanmıyorum diyesim geliyor Big Grin

evet coskucum senin dediğin kulaklık soket olayı n70in music edition modelin de de 3.5mm lik jack'a çevrilmiş...

dediğin gibi cogu nokia kullanan ismi sadece nokia oldugu için kullaniyor bi nokiayı..özelliklerini bilmiyor,cogu için "nokia" ibaresi yeterli.

[Image: i_234431.jpg]

@justme

o kablo da ayrı bi güzellik katmış n95e...samsunglar bundan 2yıl önce TVye bağlantı yapabilme olanagı sunmuşlardı...nokia da sonunda yaptı...üstelik daha iyisi oldu.
*modellerin yerel hafızaları yükseltilmiş...daha önce 4MB gibi küçük boyuta sahip c: sürücüleri artık yükseltildi ve n91de bu 8GB gibi iyi bir kapasite oldu.

*ekranda ve kamerada tepkime süresi hızlandırılmış...kamera acikken gördüğünüz görüntü ve gözünüzle gördüğünüz görüntü neredeyse eş zamanlı.

*gereksiz ve menüde kalabalıktan başka birşeye yaramayan uygulamalar kaldırılmış...simrehberi,yönlendirme vb. çok kullanılmayan uygulamalar kaldırılmış.baska bir menü altında toplanmış.

*hafıza kart kapasitesi 4GB'a kadar yükseltilebilir hale getirilmiş...daha önce 1GB kart takıldığında kendinden geçen 6600,6630,7610 mazi oldu.

*müzik olayına adeta özenmişler...özel müzik tuşları,masaüstünden müzik kontrolleri,geliştirilmiş oynatıcıları ile eski modellerden açık ara ayrılıyor.

*hepsinin kapağının sol üst köşesine modelin ismi yazılmış...bu da telefonu elinize aldığınızda modelini sormaya gerek bırakmıyor ve tanıtım amacından da çok önemli bir rol oynuyor.

*şarj makinaları küçültülmüş ve hızlı şarj mümkün kılınmış...hızlı şarj her ne kadar iyi birşey olmasa da şarj makinalarının küçültülmesi iyi olmuş fakat siemens şarj makinalarının inceliği halen yakalanamadı.
evet bunlarda güzel tespit ihsanSmile
bakın benim yorumlarından farklı olarak n serisi için neler yazılmış...(orjinalden çeviri>mobileburn.com)

"herşey derinlemesine bir araştırmayla ve daha iyi birşey ortaya çıkarmak için başladı.Nokia'nın dünya çapında tanınmış n serisini tanıtmaya gerek yok,çünkü şu günlerde iyice büyümüş mobil dünyada iyi bir yere sahip oldu.tarzıyla,özellikleriyle,kolay kullanımıyla N serisi bütün kategorilerde iyi bir not alıyor.İlk N serisi telefonu piyasaya sürdüğünden beri,Nokia bu seçkin lige bir çok güçlü oyuncu soktu.N serisinin en sonuncuların95,n93,n80,n93i.bir cep telefonunda ne arıyorsanız,bu seçkin seri size umduğunuzdan daha fazlasını sunuyor...

iş araçları olsun,eğlence özellikleri olsun, n serisi cep telefonu kullanıcılarının artan isteklerini karşılayacak şekilde olan bir çok kendine has özellikle dolu.yüksek çözünürlüklü kamerası,yüksek özellikli müzik oynatıcısı ile,geniş ekranı ve diğer çeşitli uygulamaları ile n serisi doğru bir zamanlama yakalamış durumda.daha da fazlası yüksek hızda internet bağlantısı,herşeyinizi yanınızda taşıyabileceğiniz 4GB'a kadar artırılabilir hafıza.son zamanın gözdesi olan n95 ise sonuncu oyuncu ligde.DVD kalitesinde video çekimi,5 mp kamerası,WİFİ size mobil hayatın keyfini yaşatıyor."
n series cihazları piyasada ki en üst cihazlar diğer firmalarında s 60 isletim sistemli cihazlar üretsede bu kadar performanslı olmuyor+- n95 in ulastığı nokta ortada video çekimi 600 ytl ye satılan kasetli cameralarla aynı seviyede ses kalitesi mükemmel wifi si süper internete laptoplarla aynı hızda baglanıyor dosya yükleme hızları fena değil müzik caları mp3 calarla aynı mp4 video oynatıcısı süper sadece sarj süreleri kısa.

>>>Türkçemize dikkat edelim
evet eksi yanlarından biri heralde şarjlarının çabuk bitmesi...bu da beni bir sürü yeni tedbirlere yöneltti:Den basiti ışıkları en kısığa almak.şarj 1.5 gün daha fazla gidiyor.
n70 ve n72 symbian v8.1 kullanıyo kiltlenme ve restart atma yok sanırım sen symbian 8.0 demek istedin
showmaster Wrote:n70 ve n72 symbian v8.1 kullanıyo kiltlenme ve restart atma yok sanırım sen symbian 8.0 demek istedin

onların 8.1 kullandığını biliyorum...kilitlenme ve restart olayının aşıldığını da ilk mesajimda soylemiştim...

sen bu yazdıklarını hangi mesajıma istinaden yazdın bilmiyorumblink
burda da bi kalınlık karşılaştırması yaptım...n80 iyi özelliklerine ragmen fazlaca kalın...

[Image: ads305zve2.jpg]
showmaster Wrote:n70 ve n72 symbian v8.1 kullanıyo kiltlenme ve restart atma yok sanırım sen symbian 8.0 demek istedin

dün içimde kaldı banlıydım cevap yazmadım N70 ve N72 8.1 kullanıolar ...Yahoo
işin garbi ben hiç bir yerde n70 & n72 8.0 kullanıyor demedim...blink
şimdiye kadar hep artılarından bahsettik N serisinin...peki hiç eksiği,beğenilmeyen,işe yaramayan yanları yok mu bu cihazların?olmaz mı?unutmayın hiç bir cep telefonu üreticisi,içinde bütün özellikleri barındıran,bir o kadar da küçük,şarjı uzun giden,malzemesinin rengi hiçbir zaman atmayan vs cihaz üretmezler...böyle bir cihaz olsa piyasada,yeni çıkan modeller nasıl tutacak?

neyse biz konumuza dönelim...N serisinin genel sorunları ve eksi yanlarını şöyle bir ortaya koyayım,herkes cihazı eline almış kadar haberdar olsun..bazı sorunlar diğer nokia modellerinde de var.

-
-yavaş menü
-yavaş açılıp kapanma(daha önceki modellerde açılıp kapanma daha hızlıydı)
-symbian'ın genel sorunu zil sesinin 1 saniye kadar geç çalmaya başlaması
-orjinal sistem seslerinin,telefonun üstünde gelen müzik çalardan başka her müzik çalarda sesi kesmesi
-daha önce de dediğim gibi çok büyük ve kirlenmeye,oksitlenmeye çok müsait bir POP-PORT girişi(bu girişe en güzel örnekler samsung'da)
-şarjın kısa sürede dolması fakat en fazla 2 gün gitmesi
-ışık duyarlılığı düşük aydınlatma sensörü,(bazen çok aydınlıkta bile aydınlatma ışıklarını devamlı yakıyor)
-kızılötesinin çağdışı görülmesiyle bazı modellerde kullanılmaması
-hafıza kartı okuyuculara göre çok yavaş USB bağlantısı
-USB üzerinden şarj olmama
-6630dan bu yana üretilenlerde tema'da önizleme sorunu
-galerinin yavaş olması
-bazı modellerin tasarımının (n90,n91) fazlaca kaba ve şekilsiz olması
-bazı modellerde kullanılan kapak,tuş vs malzemelerin kaliteden yoksun olması ve bazılarında bu yıpranan parçaları değiştirme imkanı olmaması
-n70 ve n72de kötü arka ve lens koruyucu kapak
-işlemcilerinin yazılıma oranla çok yavaş kalması
-bazı modellerde WLAN özelliğinin ve n95 modeli hariç hiçbirinde tv bağlantısı olmaması

...Popcorn

yorumlarınızı bekliyorum...Zzzz
bir de arkadaşlar symbian tarafından bana yeni ulaştırılan bilgiyi size aynen aktarıyorum(orjinalden çeviri);

yeni tasarlanan symbian'ın en son versiyonu symbian s60 v9.5'te bakın ne gibi değişiklikler varmış;

-gelecek cihaz donanımları için tasarlanmış yüksek performans
-RAM kullanımında %20 ve 30 lara varan azalma ve birden fazla RAM çekirdeği
-yerel hafızaların artırılması
-ultra hızlı açılış kapanış(cihazın açılış kapanışı (saniye hızından) azaltılmış)
-uygulama başlatma hızları %75 hızlandırılmış
-dosya önbelleğe alma kapasitesi artırılmış
-şarjın daha uzun gitmesi sağlanmış(sonunda...)
-rehber düzeni veritabanı yenilenmiş
-gerçek zamanlı şebeke
-yeniden düzenlenmiş senkronizasyon
-birden fazla açık uygulamadaki geçiş sorunları giderilmiş
-WI-FI ve 3G arasında otomatik geçiş
-GPS geliştirilmiş
-dijital televizyon
-geliştirilmiş kamera desteği(yüksek çözünürlük ve kendiliğinden odaklanma)
-en son teknoloji hafıza kartlarına tam uyumluluk

açılış ve kapanıştaki hızlanma ise şöyle sağlanıyor;

-normalde symbianda boot yapılırken yani cihaz açılırken çekirdek DLL dosyalarını yüklüyor ve yazılımda fonksiyonlar arttıkça ve uygulama yüklendikçe(daha önce de söylediğim gibi özellikle ngage oyunları fazlaca DLL dosyası içeriyor "libs" (bağımsız dosyalar) klasörü altında) bu yük daha da artıyor.buna mobil internet tarayıcılar da dahil...bu dosya formatı asıl programlama kodlarını içerdiği için çok ağır

-yeni versiyonda ise tek kod bile değiştirilmeden bu DLL dosyaları parçalanmış ve performans artırılmış,hızlanma sağlanmış.öyleki denemelerde internet tarayıcısına tıklayan kişi elini daha tuştan çekmeden uygulama başlatılabiliyor..buna önbelleğe alma kapasitesinin artırılması da büyük katkıda bulunuyor.bu hızlandırma için kullanılan yeni yöntemin ise belki de en iyi yanı sonradan yüklenen uygulamalarda hiçbir soruna yol açmaması.

bugünkü yorumumda yerden yere vuduğum nokia sesimi duymuş olmalı...Big Grin

haberler devam edecek...

[Image: v95_pmp.jpg]

isterseniz aşağıdaki linkten de bilgi edinebilirsiniz...

[Baglanti adresini sadece uyeler gorebilir (tam uyelik icin yonetici onayi gerekir). Uye degilseniz hemen olabilirsiniz]
fugitif95 Wrote:işin garbi ben hiç bir yerde n70 & n72 8.0 kullanıyor demedim...blink

ben de öyle bişey yazmadım zaten sen şurada yanılmışsın sadece amacım seni karalamak falan değil yanlış anlama

*sistemdeki tutarsızlıklar giderilmiş...symbian 8.1 ve altindaki telefonlar zorlandığında kilitlenebilir ve kendine restart atabilirdi.fakat N serisinde restart olayı halledilmiş.cihaz sıkıştırılsa bile uygulamalar yavasliyor fakat kilitlenip donma olmuyor.
ayrıca son verdiğin bilgi için teşekkürler
showmaster Wrote:
fugitif95 Wrote:işin garbi ben hiç bir yerde n70 & n72 8.0 kullanıyor demedim...blink

ben de öyle bişey yazmadım zaten sen şurada yanılmışsın sadece amacım seni karalamak falan değil yanlış anlama

şimdi kardeş bak şöyle bişi var..beni karalıyosun filan demedim...

benim orda kastım 6630 idi...bu cihaz sym 8.1 fp1 kullanıyor..n70 ve n72 fp2 kullanıyor...

neyse bi yanlış anlaşılma olmuş galiba...yorumun için teşekkürlerWink
bir eksi de benden ... Cool

tüm symbianlı nokyalarda olduğu gibi, n serilerinde de dosya yöneticilerden herhangi bir dosyayı başka bir cihaza gönderemiyorsunuz.paylaşım ruhuna aykırı bir durum Nono
telif hakkına da aykırı biliosunToungue
öyle ya da böyle,lcg explore ın göndermediği dosya yok...dosya ister sakli,ister salt okunur olsun...gözünün yaşına bakmıyorBig Grin

favori lcg xplore 1.05 mintax editionThumbup
yine ne varsa x-plore de var Thumbup
Pages: 1 2
Reference URL's