Teknoloji Magazin Forumları

Full Version: SX1 MMI board isitma yardim :( :(
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Arkadaşlar mrb hepinizi selamlıyorum bu forumda ilk mesajım, tamirci ısıtmak için 40 ytl isteyince araştırmaya başladım. Yani ona para vermemek için değil sinir etti beni inadına tamirci edicek beni. sx1 ime hem benden başkası el sürmemiş olacak Rolleyes
Bugün ilk adımı atarak CAT marka 2000 watt lık ısı tabancası buldum.(50 dereceden 680 dereceye kadar ısıtıyomuş) Ama bu tabanca bahsettiğiniz tabanca mı onu bilmediğim için almadım. Söylediğim şey saç kurutma makinesi gibi bişey aynen kurutma makinesi gibi ucuna takılacak aparatları var. Saç kurutma aleti de işimi görür mü?
1. Sorum şu, bahsettiğiniz ısı tabancası bu sıcak hava üfleyen makine midir. Eğer bu ise kaç derece ısıda ısıtma işlemi yapmam gerekiyor?
2.Forumu dikik didik inceledim, ısı uygulanacak parçaları filan buldum. Uygulanacak bu ısının öncelikli olarak uygulanacağı parça var mıı? Bir de bu ısıtma işlemi nasıl yapılacak, alet iyice yaklaştırılacak mı? Ne kadar süre beklicem ve yeterli ısıtma uyguladığımı nasıl anlıcam? Eğer sıcak hava tabancasıyla uzun süre yaparsam lehimlerin erimesinden korkuyorum Sad

Şimdiden ilginize teşekkür ediyorum. Çok güzel paylaşımlar var. Ben ce sx1 im (düzelirse inşallah) bundan sonra elimizden geldiğince bildiğimiz herşeyi burda paylaşıcaz Bye
ewet ısı üfleyen ve derecesi ayarlanan bir aletmiş bu akşam araştırmalarıma göre bir telefoncu açıkladı uygulamasını bilmiyorum. sana söylenen ücret aslında az bir ücret te değil bazı arkadaşlar 50 liraya sx1 ini satıyor bunu göz önünde bulundur... bu işlem banada lazım işime yarayan konu olacak işlemleri detaylı açıklıyacak arkadaş bekliyoruz vede bu aletin fiyatları hakkında bilgi de bekliyoruz....
şimdiden teşekkürler...
yaşasın SX1 kardeşliği...
euthing Wrote:1. Sorum şu, bahsettiğiniz ısı tabancası bu sıcak hava üfleyen makine midir. Eğer bu ise kaç derece ısıda ısıtma işlemi yapmam gerekiyor?

ısı tabancası ısı ve havayı aynı anda verebilen bir alettir ve ısı ve hava ayarı ayrı ayrı düzenlenebilir.resmini de vereyim.burada ısı lehimleri eritebilecek ideal bir ısıya, yani 320 civarına getirilmiş durumda.

[Image: pic01617az6.th.jpg]

Quote:2.Forumu dikik didik inceledim, ısı uygulanacak parçaları filan buldum. Uygulanacak bu ısının öncelikli olarak uygulanacağı parça var mıı? Bir de bu ısıtma işlemi nasıl yapılacak, alet iyice yaklaştırılacak mı? Ne kadar süre beklicem ve yeterli ısıtma uyguladığımı nasıl anlıcam? Eğer sıcak hava tabancasıyla uzun süre yaparsam lehimlerin erimesinden korkuyorum Sad

lehimlerin erimesinden neden korkuyorsun onu anlamadım.zaten amaç yorgun lehimlere tekrar hayat vermek, tazelemektir.ısı tabancasını kullanmak herşeyden önce tecrübe gerektirir.tavsiyem bozuk başka bir board bulup üzerinde denemeler yapın ve gerekli el becerisine sahip olduğunuzu inandığınızda MMI boarda uygulama yapın.yine de bir-iki birşey söyleyeyim.sorunlu parçanın etrafına flux uygulanır ve entegrenin aşırı ısıdan korunması sağlanır.daha sonra yaklaşık 10cm uzaklıktan ısı tabancasıyla gerekli ısı ve hava ayarları hazır bir şekilde sorunlu entegreye lehimleri eriyecek kadar ısı uygulanır.bu arada cımbızla çok hafif bir şekilde entegre yerinden oynatılarak varolan lehim çatlakları giderilir.aslında bunlar anlatmakla çözülecek işler değil, el becerisi ve tecrübe olmadıktan sonra hepsi lafta kalır.yukarıda da yazdığım gibi önce başka bir hurda boardda denemeler yapın.
Evet arkadaşlar malesef artık herşey için çok geç cevap bekledim gece 5'e kadar ve 5 te operasyona başladım. Cmert'in daha önce koyduğu entegre resimlerinde infineon entegre üzerinde ısı kaynaklı bir kabarma olduğunu gördüm. Ve uygulamaya sadece bu ipucuyla başladım. Tabancayı en düşük ayarda çalıştırdım(Tahmini 300-400 santigrad derece) ve tinerle sildiğim boardu (hangisi olduğunu bilmiyorum bahsettiğim enregte üzerinde olan board, yani joystik olan board) ısıtmya başladım. Çünkü daha önce cmertin ısı uygulanacak entegreler dediği entegreler bu board üzerindeydi. Ama bi sorunum vardı, aldığım tabancanın uçları (aparatları) bu iş için pek uygun değildi, yani bildiğimiz fön makinası uçları gibi uçları vardı, bundan dolayı ısıyı lokal veremedim neredeyse bordun yarısından fazlası bu ısıyı aldı. 20-30 saniye den sonra infineon entegre üzerinde kabartılar oluşmaya başlayınca tamam dedim oluyo Smile Çok heyecanlıydım biraz daha kabarmasını bekledim Sad Lehimlerin eridiğini gördüm ama artık çok geçti çünkü bikaç tane minik parça ve şarj soketi lehimeri eriyerek düştü. Tekrar baya bi uğraşarak bu parçaları yeniden lehimledim. Tahmin ediyorum infineon ve flash entegreleri bu sırada yerlerinden oynamışlardır. Flax 'ın ne demek olduğunu bilmediğim için onu da kullanmadım ve muhtemelen bu yüzden aşrı sıcağa maruz kaldı board ve parçalar.
Sonuç olarak dııııt sesi vererek açılıp hemen kapanan telefonun artık dıııt bile demez oldu Sad Önce söküp taktım, buzzer kapağı eğilmişti baya bi ondan olabilir diye kapağı filan düzelttim. Telefonu hafif bastırarak kasınca açılıyordu, hatta ilk söküp takmadan önce bu şekilde format bile attım. Forumları dolaştım iyice ve en sonunda bu entegrelere ısı geçmem gerektiğini düşündüm. Yeni başlık açarak forumu kirletmek istemedim keşke yapsaymışım Sad Bunun yerine olmayan bi başlık açtım nasıl ısı uyguanır diye. Neyse umarım benden sonraki arkadaşlar bu hatayı yapmazlar. Ama bir sx1 im daha olursa iddia ediyorum gayet güzel ısı geçerim Smile
Deneyecek arkadaşlara tavsiyeler,
-Isı tabancasının ucu mutlaka küçük ve bu işe uygun olmalı, fön makinesi gibi olunca tüm board ve plastik aksam tehlike altında oluyo,nitekim joystiğin plastiği tamamen eridi...Diğer bazı plastik malzemeler de kısmen (zararsız) deforme oldu.
-300-400 derece gibi bir ısıda uygulama yapacaksanız ortalama olarak 15-20 saniye gibi bir sürede lehimler çözülüyor haberiniz olsun fazlası zarar eritiyo belki de yanmıştır bile.
-Bu işlemi yapan bir arkadaş resimlerle tari ederse bir çok sx1 in göz göre göre ölmesini engelleyebilir.

Bütün bunlardan sonra sx1 im galiba öldü. Telfonumun sorununu yazmıştım yukarıda, tamirciler tuş boardu çatlamış ısıtıcaz filan dediler ama güvenmedim. Forumu okuduğumda bahsettiğim entegrelerin ısıtılması gerektiğini gördüm vs vs.. Ama ısıttığım board tuş boardu mu hala bilmiyorum ve telefonum bozuldu mu bunu da bilmiyorum Sad Szce hala yaşama ihtimali var mı. Ne yapabiliriz bu saatten sonra?

Eğer bozulduysa yani yapılmayacaksa bir sürü yedek parça çıkmış oldu. u parçaları diğer sx1 lerin yaşaması için kullanabilriz. Sx1 im yok dünya anlamsız Sad

Sevgiler saygılar...
mesajı gördüğüm anda cevap yazmıştım, keşke acele etmeseydin ...
gerekli/gereksiz bir tecrübe olmuş, birde iyi yanından bakmak lazım Smile
sağol bilgiler için üzüldüm
seninki yine ii dostum. ben cihazın mmı boardunu plastik kaynak yapan bi cihazla ısıtayım dedim ne entegre kaldı ne dialog hepsi ucup gitti. biraz fazla üfürüyomuş alet farkında değilmişim oda ne var ne yok eritip attı kenara Big Grin
Arkadaşlar board dışında bütün parçalar kullanılabilir durumda.. Belki işini bilen bir tamirci elinde board bile kullanılabilir.
-Ekran(Kesinlikle mükemmel)
-Kasa (Çok temiz, kullanmaya bağlı arka tarafta bir kaç çizik), ön yüzey ve özellikle ekran pırıl pırıl tek çizik yok.
-Tuş takımı
-Orijinal Batarya
-Orijnal Şarj Cihazı (2 Tane)
-Kamera
-Buzzer
-0rijinal Kulaklık

Evet arkadaşlar bu parçalar işinize yararsa tamamını veya bir kısmını satıcam, ilgilenen arkadaşlar varsa komple de alabilirler. Fiyatlar hakkında bir bilgim yok onu da belirleriz artık. İyi forumlar herkese..

Not: Arkadaşlar bu arada sx1 fanları olarak benq-siemense(ayrıldılar mı bilmiyorum) toplu olarak sx1 çizgisinde yeni bir cihaz talebinde bulunsak sizce yeni bir cihaz üretililebilir mi? Sx1 deki deneimlerini sx2 de geliştirirlerse muhteşem bir cihaz çıkabilir ortaya.
Bu arada sx2 ismini ben koydum Smile
Saygılar...
sx1den umudu kesmedıysen bana bı yolla bıde ben bakayım ondan sonra satmaya karar wer_Wink
Reference URL's