Teknoloji Magazin Forumları

Full Version: BENQ-Siemens'e Mektup
You're currently viewing a stripped down version of our content. View the full version with proper formatting.
Siemens Merkez Ofis'de geçici bir görev yapıyorum. Aklıma gelen bir projeyi paylaşmak istedim. Bildiğiniz gibi cep telefonu sektöründe istediği payı yakalayamayan Siemens, Benq ile ortaklık anlaşması imzaladı ve telefonlar bu marka altında çıkıyor. Yazılım ve ARGE çalışmalarını birlikte yürütecekler.

Düşüncem nasıl SX1 Fwsi sürüm sürüm gelişiyor, bizde bu başlık altında SX1'den sonra (Siemens kullanmamış kullanıcılarda fikirlerini belirtebilir pek tabiki) hayalini kurduğumuz telefon modelinin özelliklerini, desteklerini, kamerasını, işletim sistemini, boyutu, ağırlığını, şeklini şemalini yani tepeden tırnağa herşeyini masaya yatırıp ne olmalı, neolsa daha verimli olur türünden aradığımız/olmasını istediğimiz özellikleri yazalım ve tartışalım.

Ardından bunun bir sentezini yaparak ilgili yere bizzat elden ileteceğim.

Her tavsiye, görüş ve ayrıntı önemli olacak. Oluşan taslağı Siemens'e gönderme tarihinden önce konunun son mesajı olarak ortaya çıkan modelin özelliklerini ve yapabilirsek çizimini göreceksiniz. Lütfen bu konuda duyarlı olalım ne kadar çok olursak o kadar ses getirir.
iyi fikir ama sonuçta ortaya çıkacak olan mutlaka
herşeyi olan,
dizaynı mükemmel,
süper bi alet çıkacaktır ki bu aleti ne siemens nede diğerleri kabul etmez.
çünkü farkında iseniz hiçbir telefonda tüm özelliklerin bulunmadığını göreceksiniz.
sx1 de dahi eksiler var.
üretici bu politika ile yürüyor, bunu göz ardı ederler bence

evet varsayalım kabul etti diyerek yola çıkar ve nasıl bir alet çıkacak diye marek ediyorsanız ;
bence bir anket şeklinde olmalı bu sistem
örneğin radyo şıkkı kaç defa oylanmış,
mp3 kaç defa oylanmış ,
kaç mp kamera isteniyor,
stereo , vs gibi
bilmem anlatabildim mi ?

bana çok karışık geldi, belkide yazdıklarımdan benim kafam karıştı, neyse ben hastalarıma dönsem iyi olacak Big Grin
bence de önce bir anket soruları hazırlanmalı ama bu sorularıda kullanıcılar (forum katılanları) belirlesin. ortaya 50 - 60 soruluk bir anket çıktı diyelim ve bu anketin sonucuna göre model yaratalım!

mesela benim düşüncem mutlaka telefon siyah renk olmalı (siyah asil ve karizmatik!) ve tuşları kullanışlı olmalı (sx1 gibi Big Grin)

ram gereğinden fazla olmalı (64 mb dahili hafıza)

radyodan mp3 ya da wma kayıt ayrıca EQ olmalı

fotoğraf kalitesi en az 640*480 olmalı

thema olayı dahili olmalı

ve haberleşme proları olmalı (skype, msn vb.)

radyo anteni dahili ve gizli olmalı (kulaksız çalışabilmeli)

teşekkür ederim...
SX1 E EK OLARAK ÇIKARDIĞI ÜRÜNÜN ARKASINDA DURMALI VE YAZILIMLARINI SÜREKLİ GÜNCEL TUTMALI NOKIA SİEMENS İLE YARIŞMALI SİEMENS NOKIA NIN PEŞİNDEN DEĞİL ÖNÜNDEN GİTMELİ
Sx1 gibi stil sahibi bir cihaz olsun, üzerinde symbian 8 olsun daha ne isterim ...
ama bu yazdıklarım sadece hayal, çünkü Benq-Siemens symbianlı telefon çıkarmayacaklarını, farklı sistemler kullanacaklarını açıklamışlardı. Sad
cmert Wrote:Sx1 gibi stil sahibi bir cihaz olsun, üzerinde symbian 8 olsun daha ne isterim ...
ama bu yazdıklarım sadece hayal, çünkü Benq-Siemens symbianlı telefon çıkarmayacaklarını, farklı sistemler kullanacaklarını açıklamışlardı. Sad
belki symb 8 den daha kullanışlı bir yazılım çıkarırlar
böylece diğer markalardan farklı olarak öne geçer
symbian dan yada diğer yaygın işletim sistemlerinden kopmak.. birçok uygulamadan yararlanamamak demektir.. symbian olması gerekir bence ama kendine has bir arayüzüde olması gerekir bunun yanında...
Symbian yerine Windows Mobile da olur. Radyodan kayıt şart. Hızlı işlemci ve ram. Harici hafıza kart desteği. W-LAN süper olur. Tuşlar aynen böyle kalsın derim... Benden bu kadar. He birazda sağlam olsun, öyle düşünce parçalara bölünmesin yada kafası karışmasın...
radyodan kayıt bence bu devirden sonra imkansız çünkü telif hakları diye bir mevzuu var ki herkes hakkının peşinden koşuyor......

günün teknik özelliklerinin altında kalmaması lazım. sx1 çıktığında en iyi telefondu diyebiliriz...

w-lan desteği şart.. işlemci 400+ ekran Qvga üstü olması gerekir..
kameraya gelince piyasa seviyesinde bir kamera bence iş görür..
microdrive+yeterince ram...

teknik özellikler bence bunun altında olmamalı.. işletim sistemine gelince sx1 symbian ın ilk kullanıcılarından biri ben symbian derim ama........
2-3 mp kamera, w-lan, bluetooth, kızılötesi, dahili 1gb hafıza, yüksek çözünürlüklü parlak ekran(416x352 gibi), 64-128 ram, 400Mhz işlemci, sağlam bi joystick, symbian ve SX1 ile tamamen aynı tasarım. Gümüş renkli versiyonu da olsun.

Bu arada fiyatı da 500$ ı geçmesin.
"Linux Mobile" gibi bir işletim sistemi olsa (açık kaynak kodlu) yazılımcı arkadaşlar bunu geliştirip ihtiyaçlara göre modifiye etse, uygulamalar yazsa (zaten kullanılan şeyler belli), cmert linux sürümü çıksa Smile

mini-usb portu olsa ve gerektiğinde w-lanla ağdaki yazıcılara bağlanıp telden yazdıklarımızı, mesajlarımızı, emaillerimizi, pdf ve word/excel/powerpoint dosyalarını yazdırtabilsek...

mp3 playerı sesle kontrol edebilsek (dur / oynat / önceki / sonraki)
malesef symbian olmayacak bundan sonra, benqsiemens türkiye sorumlusuna canlı yayında sormuştum, hayalleri symbian olmadan kurmak biraz zor ama malesef durum böyle
belki sym den daha iyi olur
vardır bir bildikleri Smile
bencede, symbian, windows mobile 5.0 veya farklı bir işletim sistemi sonuç olarak kullanıcılara hitap edebilsin ihtiyaçlara cevap verebilsin yeter...benim hayalimdeki telefonun bazı özellikleri şöyle:
-WLan
-min 128 mb bellek ve SD/MMC ve MSpro duo türevi hafıza kartlarının en yüksek kapasitelisinide desteklesin
-hafif alaşımlı ama darbelere dayanıklı kasa yapısı
-ergonometrik yapı
-MP3 vb ses ve her çeşit video dosyalarını destekleyen ve zil sesi olarak kullanabilen
-yüksek kalitede ekran performansı (min 3 inç QVGA)
-Bluetooth
-USB
-Radyo
-kaliteli ses kaydı yapabilsin
-min 5 MP optik ve dijital zoom'lu kamera (uçma demeyin artık ileriyide düşünmek zorundayız)
-parmak izi tanıma (pin kod yerine kullanılabilir)
-uzun ömürlü batarya
-firmware'i kullanıcı tarafından upgrade edilebilsin

aklıma gelenler bunlar. saygılar
230mghz işlemci
2.0mp auto focus camera flasli
mini fan(bazen cok isiniyor)
realgold player yüklü gelmeli
symbian 7 veya 8 işletim system
ekranda kontrast yukseltilmeli
kapak degişimi mümkün olmali(sx1 e bi siyah kirmizi atssak olmazmiydi?)
tema işi aşilmali artik yeter yav
z: deki dosyalar open source olmali(linux gibi)
ekranin boyutu 176x208 olsun ki tam goruntu elde edebilelim
c.SURUCUSU BUYUMELİ
RAM 32MB OLMALİ(THİNK THE NEXT GENERATİON)
bu kadari geldi aklima gozum
Bence kesinlikle çift sim kart desteği olmalı, çünkü Türkiye'de pek çok kişi çift hat kullanıyor ve bunları değiştirmek oldukça zahmetli. Eskiden ericsson'un sim kartın üstten takıldığı bir modeli vardı, mesela bunun gibi bi sim kart yuvasına çift taraflı özellik yükleyip, iki sim kartımızı da kullanmamızı sağlayabilirler(fazla teknik terim bilmediğimden biraz tarzanca anlattım ama kusura bakmayın). Hatta bu model sadece Türkiye için özel olarak bile üretilir, böylece yalnızca TR için üretilmiş bir telefon modelimiz olurCool

Ayrıca işletim sistemi de çok önemli değil, sonuçta şu anda en çok linuxu bekliyoruz SX1 için, yeni telefonun yazılımı da linux olabilir. Ancak, üretilecek yeni bir modelde kesinlikle suya ve darbeye dayanıklılık olmalı. Hatta biraz daha ileriyi düşünürsek, telefonu su altı kamerası gibi bile kullanabilmeliyiz(çok uçuk oldu galiba ama), ayrıca kesinlikle gece çekimi için flaş olmalı. Yine görüntülü konuşmaya uygun olacak şekilde çift kameralı olmalı (kaliteli görüntü için 2. kamera en az 2mp olmalı). Yalnızca üretilen bu telefon için tasarlanmış oyunlar olmalı (ve benq-siemens kendi oyunlarını geliştirmeye devam etmeli), şebeke tarayıcısı çok güçlü olmalı, operatörden gelen en düşük sinyali bile en az orta düzeyde alabilmeli. Çağrı bırakır gibi mesaj atma özelliği olmalı (gerçi çok fazla mesaj atmıyorum ama çok kullanışlı olur; fakat operatörler bu duruma ne der bilinmezBig Grin).

Yazmaktan yoruldum, şimdilik bu kadar kalsın, devamını sonra eklerim.
Nokia N80 nodel telefonu çok beğeniyorum, ona benzer özellikler olursa nokia yerine Siemens alırım
Reference URL's